Vælger du brugte autoreservedele?
Der er en slem tendens i vores samfund til at købe alting nyt – vi er nærmest panisk angst ved tanken om at købe noget brugt, som man ikke ved, hvem har brugt før. Det kunne jo være noget, der kom fra snuskede mennesker, som har røget i hjemmet eller ikke været hygiejniske nok. Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på – så vi køber nyt i stedet. Så ved vi nemlig, at vi er de første til at bruge det købte. På et af de punkter, hvor tendens har en beklagelig effekt på miljøet, er når det kommer til biler. Biler laves af en masse metal, som er en begrænset ressource i naturen. Når man skal have sin bil repareret, er det en god idé at bruge brugte autoreservedele, fordi man således er med til at genbruge.
Og man kan måske tænke, at det da kan være det samme, om man køber sine autoreservedele brugte ved en autoophugger eller nye ved en fabrikant – for det er jo ikke sådan, at metallet bliver smidt ud og brændt af på affaldsforbrændingen, det bliver jo genbrugt ved omsmeltning. Og det er ganske korrekt – det kunne være værre, for meget af metallet bliver genbrugt gennem en omsmeltning, men det er ikke omkostningsfrit og slet ikke miljøvenligt at omsmelte metal. Det er kun mere miljøvenligt end at gå ud og tage flere af naturens ressourcer og udnytte metallet deri. Al den varme, der skal bruges til omsmeltningen kommer enten fra gas, olie eller kul – tre af verdens fossile brændstoffer! Og det er ikke godt for miljøet.
Så hvis man vil være lidt miljøvenlig og støtte op om en god sag, kan man sørge for, at de reservedele, der bruges til reparationen af ens bil, er brugte autoreservedele. Mekanikeren skal nok sørge for at disse bliver pusset og tjekket, så de ikke fejler noget, men har lige så god holdbarhed som nye dele, og hvis farven er gal, kan han omlakere stykket til at passe til resten af jeres bil. Du kan være med til at sikre naturens overlevelse i nogle år endnu, ved at tænke på dens slags frås og spild i din egen hverdag. Man behøver ikke gå i genbrugstøj, men alting er en start, og mange bække små gør én stor å. Vis dig som et godt forbillede for dine børn, så de måske tager den slags hensyn med i deres eget voksenliv.